Ryba bez wątpienia jest jednym z najzdrowszych gatunków mięsa. W zdrowej diecie nie może jej zabraknąć, ale to nie oznacza, że wystarczy zjeść ją raz na miesiąc czy raz do roku. Ryba powinna gościć na talerzu przynajmniej dwa razy w tygodniu, gdyż to właśnie ona jest idealnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, których brakuje w innych produktach spożywczych. Rybie mięso dobrze przygotowane posmakuje nawet dzieciom. No to jak je obrobić, by uraczyć nim podniebienia milusińskich? Jak usmażyć rybę, aby naprawdę wszystkim smakowała?
Polacy przeważnie sięgają po filety mrożone. Zanim więc wrzuci się je na patelnię, należy je odpowiednio rozmrozić. Najlepiej wyciągnąć je na kilka godzin przed gotowaniem z zamrażalnika i pozostawić na talerzu przykrytym ręcznikiem papierowym. Cała woda wycieknie z ryby i zostanie wsiąknięta przez ręcznik. Jeżeli natomiast ma się do dyspozycji mniejszą ilość czasu, zamrożone filety rybie można umieścić w misce z nalaną ciepłą wodą. Dzięki temu szybciej będą one gotowe do spożycia. Oczywiście po takim rozmrażaniu trzeba je jeszcze odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym.
A co dalej? Jak usmażyć rybę? Jeżeli mięso ma łuski bądź ości, trzeba je jeszcze dokładnie oczyścić i raz jeszcze umyć oraz przetrzeć do sucha. Następnym krokiem będzie już smażenie. Jako że jednak ryba przeważnie ma dość specyficzny i mało komu odpowiadający zapach, warto się go pozbyć, skrapiając ją obficie sokiem z cytryny lub mocząc przez kilkanaście minut w tłustym mleku. Potrawę trzeba też doprawić. Do ryby idealnie pasuje klasyczna sól i pieprz, ale też i rozmaryn bądź zioła prowansalskie. Przygotowaną w ten sposób rybę można jeszcze zapanierować. Najpierw należy obtoczyć ją w mące, potem w jajku, a na sam koniec w bułce tartej.
Smażona ryba będzie smakować najlepiej, jeżeli będzie smażona krótko na mocno rozgrzanym tłuszczu. A w roli tego tłuszczu najlepiej sprawdzą się oliwa z oliwek bądź masło klarowane. Po wcześniejszym rozgrzaniu masła bądź oliwy rybę należy smażyć z obu stron przez około kilka minut.