Czym zastąpić mięso w jadłospisie?

Coraz częściej mówi się o niekorzystnym wpływie mięsa na nasz organizm. Mimo to wciąż spożywamy je w sporych ilościach. Wynika to głównie ze względu, iż nie wyobrażamy sobie porządnego obiadu bez kotleta schabowego, czy innego rodzaju mięsa. Zdrowe odżywianie wcale nie jest więc takie proste, jakby się wydawało. Jednak jest kilka sposobów, aby zastąpić mięso innymi produktami.

Po pierwsze – możemy spróbować wprowadzić do naszej diety rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola, soja, soczewica. Są one bogate w białko, dlatego jeśli zjemy je 1-2 razy w tygodniu to na pewno lepiej wpłynie to na nasz organizm, niż spożycie mięsa. Po drugie – jaja. Mają one wiele witamin oraz składników mineralnych. Posiadają również luteinę, która jest niezbędna do tego, aby nasz wzrok funkcjonował prawidłowo.

Po trzecie – ryby pochodzenia morskiego. Powinniśmy spożywać je przynajmniej 2 razy w tygodniu. Pamiętajmy jednak, aby nie smażyć ich, lecz najlepiej piec lub gotować. Jeśli od dłuższego czasu interesuje Cię zdrowe odżywianie, to zapewne wiesz, iż smażenie pozbawia ryby wielu ich korzyści. Posiadają one bowiem dobroczynne kwasy nienasycone omega-3. Dzięki nim zmniejsza się ryzyko zachorowania na miażdżycę, zawał serca i udar mózgu. Warto rozważyć podane wskazówki i zastosować chociaż jedną z nich w walce o lepsze zdrowie. Mając już swoje przyzwyczajenia, może nie wydawać się to łatwe, ale nie poddawaj się.